Kakor

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer här.

Jag godkänner inte kakor

Nyheter / 2020-07-09

Hur skapar man idéer när man inte kan ses?

Vi är ett gäng copywriters och art directors som vanligtvis brukar slå våra kloka huvuden och bolla idéer ihop runt ett konferensbord, vid en jobblunch eller när vi ses vid kaffemaskinen på kontoret. Vi är helt enkelt vana att lösa utmaningar tillsammans under samma tak. Den här våren behövde vi tänka om och jobba annorlunda.

Så här har vi jobbat

Det första vi gjorde när Folkhälsomyndigheten gick ut med sina rekommendationer, var att flytta till 16 små lokala kontor. Sedan mitten av mars har vi, varje morgon, haft en gemensam incheckning på Zoom. Alla interna och externa möten sker digitalt. Vi är också flitiga användare av Slack – vår interna kommunikationskanal. Vi chattar och har många av våra interna möten på den plattformen.

Så här har distansarbetet påverkat vårt sätt att jobba

I början var vi lite ovana, både med tekniken och de nya rutinerna. Men vi kom snabbt in i ”det nya normala”. Nu har vi upptäckt att distansen har gjort att vi har blivit öppnare, personligare och mer sammansvetsade som team. Vi har helt enkelt blivit lite bättre på att jobba tillsammans. Vi har dessutom insett att vi redan har mycket på plats – processer och metoder – som gör att vårt arbete kan rulla på effektivt.

Har vi blivit mer kreativa då?

Vi är fem art directors och fyra copywriters och har nio olika infallsvinklar på hur den här perioden har påverkat vår kreativitet. Några av oss saknar intrycken som kommer på resan till och från kontoret, då hjärnan får vila från prestation en stund. För en del av oss kommer de bästa idéerna när vi släpper jobbet och tänker på något helt annat. Vi saknar snick-snacket vid kaffemaskinen, spontaniteten och de lättsamma samtalen som blir i fysiska möten. Med andra ord har vi fått kämpa lite extra för att få igång det kreativa flödet. Andra av oss känner att mängden av möten har ökat vilket har gjort att de viktiga mikropauserna har blivit färre. Trots det har det funnits mer tid och ro för reflektioner som gjort att vi blivit ännu mer kreativa.

Hur vi än väljer att se på den här perioden så är vi i alla fall rörande överens om att vi inte helt kommer gå tillbaka till hur vi jobbade innan. Vi kommer att se på distansarbete på ett helt nytt sätt och vi kommer jobba ännu mer som ett stort team framöver.

Plus och minus med distansarbete:

+ Vi blir mer öppna och personliga på distans, vilket gör att vi snabbare kommer till bättre idéer.

+ Vi får enklare att komma in i vårt eget flow när vi inte blir distraherade på kontoret.

+ Det finns mer tid för livet utanför jobbet.

– Snilleblixtrarna blir färre när vägen till och från jobbet blir samma lilla slinga mellan hemmet och förskolan.

– Spontaniteten i fysiska möten gör det enklare att vara kreativ tillsammans.

 

Fler nyheter